Moderne huizen

Modern huisdesign is niet alleen populair – maar kan ook betaalbaar zijn.
De buzz rond ‘modern design’ neemt tegenwoordig nog steeds toe, van designmagazines tot HGTV-shows en online websites.

Bij Moderne huizen Architecture + Design houden we van modern huisdesign, vooral SIMPLE modern design, maar niet omdat het trendy is, in stijl, of omdat alle coole kinderen het doen. Die kool-aid drinken we niet. We houden ervan omdat we zoveel potentieel zien voor een eenvoudig modern ontwerp om betaalbaar te zijn! En we helpen je graag met het creëren van een betaalbaar huis! Dus als een modern ontwerp je kan helpen je doelen te bereiken om een droomhuis te creëren, dan zijn we er allemaal voor.

Moderne huizen voorbeelden

Natuurlijk zijn veel modernistische huizen NIET betaalbaar. We proberen onszelf of u niet voor de gek te houden. Er zijn erg dure huizen die in mooie tijdschriften en op tv komen, maar alle moderne huizen hoeven de bank niet kapot te maken. We gaan hier niet op kruistocht, maar we denken dat als je een betaalbaar huis wilt, een modernistische aanpak een geweldige plek kan zijn om te beginnen.

En hier is waarom volgens Architect Antwerpen:

Voor ons wordt moderne architectuur gedefinieerd door eenvoudig ontwerp en constructie, wat inherent betaalbaarder is dan gecompliceerd ontwerp.
Maar, voordat we ons verdiepen in hoe modern huisontwerp betaalbaar is, moeten we het eerst hebben over de principes van modern ontwerp (voor wie niet bekend is). Moderne woonarchitectuur ontwikkelde zich in het begin tot het midden van de jaren ‘900 met de vooruitgang in nieuwe bouwtechnieken zoals glas, metaal en beton. Met behulp van basismaterialen en -vormen braken de vroege pioniers van de moderne architectuur af van historische architectuurtypen en vonden ze iets puur functioneel en nieuw uit.

Het moderne ontwerp werd al snel gekenmerkt door eenvoudige plattegronden, gemaakt door pure geometrische vormen en horizontale daklijnen. Door de ontwikkelingen in glas, staal en beton konden de overspanningen verder worden vergroot, konden hele wanden worden opengezet en kon de structuur worden blootgelegd. Dit leidde tot open plattegronden, zichtbare kolommen en balken en grote glaspartijen die het zicht op het exterieur en de daglichtinval benadrukten.

Om dit een stap verder te brengen, hebben vroegmoderne architecten de ontwerpen teruggebracht tot een ontwerp dat alleen nog maar essentieel was. Zoals Mies van der Rohe al zo vaak zei: “minder is meer”. De meeste vroegmoderne architecten leefden en ademden door dit concept en creëerden eenvoudige details en gebruikmakend van een basismateriaalpalet.

Met inzicht in de basisprincipes van de moderne woonarchitectuur kunnen we gaan kijken naar hoe het zich verhoudt tot de betaalbaarheid.

 

Betaalbaar modern huis

Hoe is een eenvoudige moderne woning betaalbaar?
Het is het gemakkelijkst om de relatie tussen kosten en modern woonontwerp uit te leggen als we het gesprek opsplitsen in moderne fundamenten.

Eenvoudige lay-outs
Moderne huisontwerpen hebben eenvoudige plattegronden.

Eenvoudige woningplattegronden zijn veel betaalbaarder dan ingewikkelde plattegronden met een heleboel ins en outs, hoogteverschillen en complexe hoeken of bochten. Omdat de meeste moderne woningen rechtlijnige wanden en volumes hebben, lopen de wanden van vloer tot vloer en over dezelfde verdieping heen. Het resultaat is dat de bouw sneller verloopt.

Minder tijdrovende wanden resulteert in lagere arbeidskosten EN een vermindering van het totale bouwschema. De impact van een korter bouwschema is enorm, omdat er sprake is van overheadkosten zoals het salaris van de supervisor, de huur van een bouwplaatswagen en de huur van mobiele toiletten op basis van het totale aantal dagen dat de woning wordt gebouwd. Als het bouwschema wordt verkort, zullen al die overheadkosten en -kosten ook lager uitvallen.

Open plattegronden
Moderne huizen hebben meestal open plattegronden. Open plattegronden elimineren onnodige binnenmuren. Ze creëren gemeenschappelijke ruimtes die het dagelijks leven meer gemeenschappelijk maken. Woon-, eet- en kookruimtes liggen dichter bij elkaar en de scheiding tussen elke functie is vaag.

Het creëren van een open plattegrond kan de bouwkosten verminderen door het elimineren van volledige binnenmuurconstructies, wat betekent dat er minder materiaalkosten en arbeidskosten zijn. Het heeft ook de potentie om de totale vierkante meters van het huis te verminderen, omdat ruimtes kunnen worden gecombineerd. Een open plattegrond creëert een gedeelde circulatieruimte rond meubels en tafels die anders niet mogelijk zou zijn met muren op hun plaats.

Met een compactere en efficiëntere plattegrond komen andere kostenbesparende mogelijkheden. Naast het verlagen van de bouwkosten kunnen ook de exploitatiekosten worden verlaagd omdat er minder vierkante meters en minder volume nodig is om te verwarmen en te koelen. U verspilt geen energie aan het verwarmen van deze extra ruimte die u niet nodig heeft. Bovendien vermindert een compactere plattegrond het werk op de bouwplaats, de funderingswerkzaamheden en het dakoppervlak, zodat de bouwkosten nog verder kunnen worden gereduceerd.